Czekolada – dobra na wszystko! Czy istnieje jakakolwiek osoba, która w ogóle nie lubiłaby czekolady? No właśnie – słodki przysmak z ziaren kakaowca ma mnóstwo wielbicieli i znany jest ze swoich właściwości poprawiających nastrój. A lista zalet tej lubianej słodyczy jest znacznie dłuższa.
Uczniowie klasy 2A i 2C wraz z opiekunami: p. Martą Kandzior, p. Anną Żmudą, p. Beatą Golą i p. Marceliną Mosior - Świć wybrali się na wycieczkę do Fabryki Czekolady w Korczynie. Jest to pierwsza na Podkarpaciu Pijalnia Czekolady w stylu starej fabryki - ściany z czerwonej cegły, rury pod sufitem i maszyny, które pokazują, jaki proces musi przejść ziarno kakaowca, zanim stanie się aromatyczną, słodką czekoladą. Dzieciom bardzo podobała się czekoladowa fontanna o wysokości 2,4 m. po której spływa 280 kg mlecznej czekolady. Uczniowie wzięli udział w warsztatach, które rozpoczęły się prelekcją na temat produkcji czekolady od ziarenka do tabliczki. Następnie mieli okazję zrobić własnego, czekoladowego lizaka oraz zaprojektować i ozdobić tabliczkę czekolady. Podczas całej prezentacji pani chocolatier (czekoladnik) częstowała wszystkich różnymi czekoladami: gorzką, mleczną, białą a nawet różową z owocowymi dodatkami oraz pralinkami. Na zakończenie wycieczki każdy otrzymał pamiątkową monetę i dyplom.
https://photos.app.goo.gl/oHsbAPApXUMLZv4C6