Rzeźbiarze tworzą prace z drewna, kamienia, metalu, gliny, wosku, tworzywa sztucznego, a nawet z lodu. Uczniowie klasy I b wraz z wychowawczynią, Martą Nagaduś – Dziekan, na chwilę również nimi się stali. Jednak materiał, z którego powstały rzeźby, był nietuzinkowy. Dzieci rzeźbiły w owocach i warzywach. Warsztaty poprowadziły panie: Grażyna Kulczyk, mama Piotra i Agnieszka Kusak oraz uczennice z klasy I d Technikum Hotelarstwa: dwie Natalie i Martyna.
Sala lekcyjna na jeden dzień zamieniła się w pracownię rzeźbiarską. Na stolikach znalazły się różne owoce i warzywa: arbuz, ananas, kiwi, melony, winogrono, oliwki, jabłka, truskawki, rzodkiewki, papryka, pory. Z tej bomby witaminowej uczniowie najpierw wyrzeźbili owocowe ludki, a następnie stworzyli rzeźbę, przedstawiającą bezludną wyspę,
na której rosły palmy kokosowe i niespotykane kwiaty. Wśród palm znalazły schronienie piękne ptaki. Wokół wyspy pływały delfiny i groźna ośmiornica. Dzieci wymyśliły
i opowiedziały ciekawą historię, którą zaprezentowały Pani Dyrektor, Teresie Lechocińskiej - Ciupa.
Owocowo - warzywna rzeźba była kolorowa, pachnąca i niezwykle apetyczna. Na jej widok wszystkim leciała ślinka. Na zakończenie warsztatów stała się pysznym deserem
i szybko zniknęła ze stołu.
Warsztaty dostarczyły uczniom niezapomnianych doznań wzrokowych, węchowychi smakowych. Dziękujemy!!!
https://photos.app.goo.gl/vqhhTmQEtDimonBV9