„Odpowiednie żywienie ucznia jest warunkiem jego prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Wpływa także na wyniki osiągane w trakcie nauki. Posiłki, które uczeń spożywa w domu i w szkole, powinny zapewniać mu odpowiednią siłę do nauki i zabawy.
https://goo.gl/photos/em8WhrA1XkqJ3PHo7
Jednocześnie nie mogą one powodować nadmiernego pobudzenia (np. poprzez dostarczanie zbyt dużej ilości słodkich i tłustych pokarmów, co może skutkować nadwagą i otyłością).” [ za: http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/zdrowie-ucznia/zywienie-ucznia/]
Tak mówią specjaliści, tymczasem „Trzynastka” w ciągu całego kolorowego tygodnia od 3 – 7 kwietnia, pod hasłem „Zdrowo – kolorowo”, próbowała sprostać wymogom żywieniowym w kategorii - ilość spożywanych warzyw i owoców. Cykl zajęć poprzedzała w każdej klasie prezentacja o zdrowym żywieniu, specjalnie na tę okazję przygotowana przez panią Małgorzatę Koperską – szkolnego dietetyka.
Każdy z pięciu dni przeznaczony był na grupę warzyw i owoców dobieranych kolorystycznie. I tak też mieliśmy dni – niebieski, czerwony, żółty, pomarańczowy i zielony. Udział w całym przedsięwzięciu, w danym dniu, uczniowie i panie wychowawczynie klas I – III, zaznaczali odpowiednim kolorem stroju. Uczniowie klas IV – VI, pod opieka pani Ewy Ziemby – Ząbek, na zajęciach techniki, przygotowywali owocowo – warzywne sałatki, które z wielkim apetytem konsumowali. Żywieniowa lekcja zatem nie tylko była ciekawa i zdrowa, ale też smaczna. O tym, że owoce są bardzo smaczne, świadczyły znikające plastry jabłek, którymi zostali poczęstowani uczniowie. SMACZNEGO!
Katarzyna Zemmel
pedagog