Właśnie na to pytanie próbowała nam odpowiedzieć mama naszej koleżanki z klasy, która z uśmiechem na twarzy, dzielnie walczy z tą chorobą. Pani Małgosia wyjaśniła nam, że ludzie chorzy na celiakię nie mogą jeść produktów, w których użyta jest pszenica, żyto, jęczmień, a nawet owies, czyli te, które zawierają GLUTEN. Ola może jeść produkty oznaczone specjalnym znaczkiem tzn. te które mają przekreślony w kółku kłos. Są wśród nich nawet lody, słodkie batony czy cukierki.
Podczas spotkania wyszukiwaliśmy znaczka na różnych opakowaniach. Dowiedzieliśmy się także, że w naszym mieście są specjalnie oznaczone miejsca - piekarnia, restauracja, w których osoby chorujące na celiakię mogą bezpiecznie zjeść coś smacznego.
Kończąc spotkanie, Ola z mamusią poczęstowały nas specjalnie przygotowanym białym i ciemnym, bananowym chlebkiem - oczywiście bez GLUTENU, który wszystkim nam bardzo smakował.
Teraz już będziemy wiedzieli, że celiakię „jemy” OCZYWIŚCIE BEZ GLUTENU.