Dnia 28 września klasa 2A wraz z wychowawcą p. Martą Kandzior i p. dietetyk Eweliną Jamróz obchodzili „Światowy Dzień Jabłka”. Dzieci tego dnia przyszły do szkoły ubrane w kolorze czerwonym. Zadanie potraktowały w należyty sposób. Uczniowie swój ubiór ozdobili orderem z wizerunkiem jabłka.
Pani dietetyk opowiedziała uczniom o zaletach spożywania jabłek następnie wspólnie postanowili zrobić sok jabłkowy. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia owoców, później już pozostało wrzucenie ich do sokowirówki i sok gotowy. Degustacja wspólnie z opiekunem zachęciła dzieci do sporego wypicia soku. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez cukru i konserwantów.
Świętowanie tego dnia miało na celu promowanie zdrowego odżywiania się oraz zachęcanie do codziennego spożywania jabłek. Nasz kraj należy przecież do największych producentów jabłek w Europie!
Należy wspomnieć, że regularne spożywanie jabłek, może zmniejszyć ryzyko powstawania wielu groźnych chorób. Pamiętajmy, co mówi stare angielskie przysłowie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.
Bardzo dziękujemy Pani dietetyk Ewelinie Jamróz za obecność, współpracę i pomoc przy organizacji „Światowego Dnia Jabłka”.