8 listopada 2022r. kolejny raz świętowaliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ma na celu promowanie i zachęcanie do zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety zarówno dzieci jak i dorosłych.
W czasie Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie pod czujnym okiem pań nauczycielek: Beaty Goli, Agnieszki Kubik, Małgorzaty Pazdro,Karoliny Rostkowskiej, Dominiki Partyńskiej-Salamagi, Barbary Stępień, Mirosławy Szypuły, Ewy Ziemby-Ząbek,jak również pani dietetyk Eweliny Jamróz przygotowywali smaczne i wartościowe koktajle oraz plakaty informacyjne. Robiliśmy koktajle m. in. z takich produktów jak: jabłka, gruszki, kiwi, banany, ananasy, pomarańczy, mandarynek, śliwki, jagody, truskawki, mango, khaki, cytryny, marchewki, świeżych liści szpinaku, jarmużu, imbiru, orzechów, bakalii, jogurtu, kefiru, maślanki. Dzieci rozpoznawały w sporządzonych koktajlach składniki za pomocą zmysłu, węchu i smaku. I szło im znakomicie!
Dziękujemy wszystkim dzieciom i rodzicom za wspólne zaangażowanie się.