Prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różne choroby jest dieta zróżnicowana, ale przede wszystkim bogata w warzywa i owoce. Na talerzach powinny częściej pojawiać się zdrowe surówki, które pomogą nam zadbać o dobrą kondycję.
Pozornie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że warto jeść surówki. Ale tak naprawdę nie wszyscy wiedzą, ile potrzebnych witamin i składników odżywczych można znaleźć w surówkach coleslaw, z kapusty białej, czerwonej, kiszonej czy też smacznej surówce z kapusty pekińskiej. Jeśli ktoś nie lubi spędzać długich godzin na przyrządzaniu posiłków, to bez problemu może przyrządzić idealną do ziemniaków, pyszną mizerię z ogórków, łatwe surówki z pora, albo szybką surówkę z sałaty, cykorii czy surówki owocowe. Warto zadbać o to, aby na naszym talerzu pojawiły się surówki, świeże warzywa i owoce, gdyż dzięki nim zregenerujemy siły i będziemy mieć więcej energii do aktywnego przeżywania każdego dnia.
Surówkę możemy podać, jako przekąskę między posiłkami, przystawkę, zdrowy deser. Można ją spokojnie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, jako lekki, ale odżywczy posiłek. Daje uczucie sytości, przy okazji reguluje gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową.
W świetlicy szkolnej w ramach projektu „Szkoła Promująca Zdrowie”, uczniowie przygotowali zdrowe i pyszne surówki. Nad uczniami czuwali nauczyciele: p. Barbara Stępień, p. Katarzyna Kozak i p. Ewelina Podolska.